A view from one of the many lookouts in the new residences. MAX HUANG/THE BATES STUDENT

A view from one of the many lookouts in the new residences. MAX HUANG/THE BATES STUDENT

Last Friday the Bates Student went on an exclusive tour of the new dorms and community spaces on Campus Avenue. Over the past year, construction workers have been on site six days a week analyzing the color of bricks, choosing sealants and strategically placing outlets and towel racks. This week we created a photo series, shot by the Bates Student’s Max Huang, to show some of the progress.

Highlights of the new buildings include ample space for lounging, fireplaces and even large game rooms equipped with ping pong tables and flat screen TV’s. Wood panelling adds a “Maine feel,” veering far off course from the usual sterile dorm format. Bordering most common spaces are laptop work benches reminiscent of a coffee shop that look out onto what will be green space between the dorms, or main campus. Bathrooms are spacious and include cubbies for student toiletries and individual shower; a suggestion from the student committee advising the project. The top floor of one dorm showcases an area known as the “Treehouse.” Floor to ceiling windows provide a view and a different perspective of campus. Students can wait by a fireplace while doing their laundry.

Outside the construction site stands a “mock-up” structure, showcasing every possible corner, molding, weld and window that will exist in the buildings. Attention is in the details. The new dorms will be approximately 30 percent more energy efficient than current housing Bates project manager Chris Streifel said, and both buildings will be a minimum of level Silver on the Leadership in Energy and Environmental Design scale.

Take a look at what is to come in Fall of 2016.